fbpx
Efoil Mechelen
Efoil Mechelen

WAT IS EFOIL?

Efoil, de nieuwste ontwikkeling in de surfsport : met een surfboard op en boven het water glijden! Wind of golven zijn volledig overbodig. De accu en kleine propellor onderaan de mast geven je de vrijheid om rond te zweven op elk wateroppervlak: meer, kanaal, zee,… Wat je maar wil! De Efoils van het merk Flite zijn wereldwijd het neusje van de zalm qua veiligheid en techniek.  Naast het ook voor zwaardere personen geschikt opleidingsboard AIR (150L),   hebben we de High Performance (99 L) en de PRO (67 L), van waaruit je nog zou kunnen evolueren naar de ULTRA (54 L).

Door middel van de hydrofoil onder het bord kan je tot wel 60 à 70 cm boven het water zweven aan een snelheid van max. 50 km/u. Tijdens de lessen wordt gewerkt op de helft daarvan.

De combinatie van de snelheid en het gebruiken/verplaatsen van je gewicht zorgt ervoor dat je kan stijgen en dalen met het bord. Om de snelheid te bepalen heb je een controller in je hand, waarmee je versnellen en afremmen bepaalt. Zodra de controller meer dan 1 meter van het board verwijderd is (bvb. bij val), valt de propellor automatisch stil. Je board eindigt dus nooit verder dan een paar meter van bij jou.
De batterij die zich binnenin het board bevindt gaat maximum 1,5 uur mee. Lage stroomreserve wordt op Fliteboards gesignaleerd, om tijdig terug te keren naar wal.

Tijdens onze privélessen ben je om en bij de 60 minuten fulltime op het water. De rest van de tijd is voor kledingwissel en walinstructies en debriefing na de sessie. 

VEILIGHEID

Tijdens de les (of bij huur bord) maak je veiligheidshalve steeds verplicht gebruik van onze goed zichtbare helm en zwemvest. We raden ook een neopreen surfpak of een lycra aan. Indien je dit niet zelf bezit, is het ter plaatse gratis beschikbaar. We raden uw eigen, speciaal slipvrij, waterresistant schoeisel aan, zoniet kijken we naar de meest geschikte uit ons gamma.  

Te allen tijde blijven 2 efoilers varend minstens 10 meter van de wal en uit elkaar, net als van alle andere vaartuigen, die onder zeil trouwens steeds voorrang moet worden gegeven. De lessen en verhuur gebeuren wanneer of waar op het water er weinig andere activiteit is.

Probeer ook steeds zoveel mogelijk weg te blijven van de mast (onderwatergedeelte). De achterzijde daarvan kan scherp zijn bij aanraking, maar zal normaal nooit geraakt worden bij een val, eventueel wel bij zwemmende benadering!   Volg ten slotte sowieso altijd de richtlijnen van onze daarvoor opgeleide lesgevers.

Uiteraard kan je je zwemmend voortbewegen met onze drijfhulp en ben je verzekerd conform sportdecreet. Bij onverantwoord gebruik van het materiaal en niet opvolgen van verstrekte richtlijnen, kan je wel aansprakelijk worden gesteld voor schade. Voor leerlingen/huurders is er voldoende beeldmateriaal beschikbaar om vooraf zelf de risico’s van beoefening te kunnen inschatten, en op eigen verantwoordelijkheid te surfen, reden waarom onze lessen pas open staan vanaf 16 jaar. Behoudens grove fout, zal u de lesgevers ontslaan van enige aansprakelijkheid bij ongeval, net als trouwens de firma Flite en de erkende partner/dealer van het materiaal.